Muškarce menjala kao na traci, pila kao smuk: Zaljubila se u oženjenog u 13. godini, a onda se otkrilo da je...
Foto: Keystone Press Agency / Zuma Press / Profimedia

malo ko zna

Muškarce menjala kao na traci, pila kao smuk: Zaljubila se u oženjenog u 13. godini, a onda se otkrilo da je...

Bila je i ostala upamćena po svom posebnom načinu života i skandalima

Objavljeno: 09:53h

Princeza Margaret, mlađa sestrua kraljice Elizabethe II imala je buran život pun skandala i zbog svog raskalašnog i problematičnog ponašanja potpuno je odudarala od cele kraljevske porodice.

Princezu Margaret je čitavog života pratio niz epiteta - hirovita, buntovna, stroga, pametna, okrutna i nesrećna.

Princeza Margaret bila je i ostala upamćena po svom posebnom načinu života i skandalima, decenijama pre nego je svet uopšte čuo za Megan Markl i njene ispade kao članice britanske kraljevske porodice.

Princeza pored majke
Princeza pored majkefoto: ANL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kršila je pravila dvora i ponašanja što je pokazivala gde god bi se pojavila i bila je totalna suprotnost čvrstoj, formalnoj i pouzdanoj Elizabeti.

Odrastanje u potpunoj slobodi

Princeza Margaret rođena je 21. avgusta 1930. u dvorcu Glamis u Škotskoj, četiri godine nakon Elizabete. Dve sestre odrastale su u normalnim okolnostima, koliko su im to titule dozvoljavale, nijedna od njih nije očekivala da će njihov otac, Albert Džordž, naslediti svog starijeg brata kao kralj na prestolju i to zbog abdikacije. Tako su sestre i njihova porodica dospeli su u centar pažnje mnogo ranije nego što se očekivalo.

Margaret se već u detinjstvu izborila za svoje jedinstveno mesto u kraljevskoj porodici. S obzirom na to da se od nje nikada nije očekivalo da bude kraljica, jer je bila mlađa sestra, imala je više slobode u svom privatnom i profesionalnom životu.

Za razliku od Elizabete, koja se udala u 21. godini, Margaret je sve do 30. godine bila jedna od najpoželjnijih neudatih žena s dvora.

Navodno joj se udvaralo čak 30 muškaraca, ali nijedan joj nije zapao za oko kao potencijalni suprug.

1 / 4 Foto: Prinstscreen/Youtube/British Documentary 2

U 13. godini se zaljubla u 15 godina starijeg i oženjenog

A onda je upoznala bliskog očevog prijatelja i pomoćnika, kapetana grupe Pitera Taunzenda. Imala je samo 13 godina kada se zaljubila u njega 1947. tokom turneje po Južnoj Africi. Ovaj skandal je duboko uzdrmao dvor.

Navodno su počeli da se viđaju dok je Piter još bio u braku sa svojom prvom suprugom Cecil Rosemary Prat. Razveo se 1952. i verio Margaret samo godinu dana kasnije.

Kontroverzna veridba i raskid

O toj veridbi je brujala cela Velika Britanija i pratile su je brojne kontroverze. Pre svega, Piter je bio 15 godina stariji od nje i imao je dvoje dece iz prvog braka, a u to vreme članovima kraljevske porodice nije bilo dozvoljeno da se venčaju sa osobama čiji su bivši supružnici još uvek živi, prema arhaičnom pravilu kojeg se tada držala Engleska crkva.

Zbog toga je njena veridba sa Piterom najpre odložena, a zatim i potpuno prekinuta. Nekoliko faktora je moglo da pokrene ovaj raskid, ali na kraju nije bilo načina da se Margaret uda za Pitera i da ostane prihvaćena kao članica kraljevske porodice ili Engleske crkve.

Njena sestra, kraljica Elizabeta i parlament istražili su više načina na koji bi taj brak bio izvodljiv, ali Margaret i Piter su raskinuli i svako je krenuo svojim putem.

Nakon toga, usledilo je druženje s brojnim pripadnicima visokog engleskog društva, ali niko joj nije bio zanimljiv i odbijala je sve udvarače.

Udaja za velikog zavodnika

Sve dok nije upoznala fotografa Antonija Armstronga Džonsa. Susret se dogodio na jednoj večeri 1958. godine.

Kružile su priče da je veliki zavodnik i da je spavao s mnogo žena i muškaraca pre nego što se zakleo na večnu ljubav Margareti.

Imao je čak i dete sa udatom ženom, a što je i potvrđeno tek pre nekoliko godina.

Udala se za velikog zavodnika
Udala se za velikog zavodnikafoto: Keystone Press Agency / Zuma Press / Profimedia

Njihovo venčanje bila ja prva ceremonija kraljevskog venčanja koje se prenosila na televiziji, a zanimljivo je da je on bio jedan od prvih ljudi van kraljevske porodice koji je tako postao njen član.

Margareta i Entoni su na početku braka bili srećni i dobili su dvoje dece, ali njihov odnos je bio veoma komplikovan.

Njemu je smetalo njeno preterano zabavljanje, dok su nju iz takta izvodili njegov preterani rad, vanbračne afere i ponašanje uopšte.

Na kraju dana, istovremeno su bili previše slični i previše različiti da bi funkcionisali kao par.

"Margareta i Toni su bili prilično jake volje i navikli su na svoj način života, tako da je sigurno bilo sukoba. Ona je očekivala da će njen muž biti više s njom, ali jedna od njegovih najjačih motivacija bio je posao", napisala je autorka Ane De Kourki u svojoj knjizi "Snowdon: The Biography".

Međusobno varanje i lažan brak

Oboje su imali afere van braka i na kraju su se rastali uprkos povremenim izlivima strasti.

No dok bi svaki drugi par zbog toga tražio razvod, kraljevska porodica ima stroge protokole, a i Engleska crkva ih je smatrala ogromnim tabuom sve do ranih 2000-ih.

Tako su njih dvoje donekle bili naterani da žive u lažnom braku. Sa strane su se slobodno upuštati u ljubavne veze koga god su sreli.

Antoni Armstrong Džons
Antoni Armstrong Džonsfoto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Afera sa baštovanom

Margaret je započela vezu s baštovanom Rodijem Levelinom, 25-godišnjakom kojeg je upoznala u Škotskoj, ali u februaru 1976. fotografi su ih uhvatili kako se brčkaju na plaži na Karipskom ostrvu, a fotografije su izazvale bes u široj javnosti, kao i među istaknutim političarima, od kojih su mnogi Margaretu nazvali ludom i kraljevskim parazitom.

Neki su čak predlagali njeno potpuno uklanjanje iz kraljevske porodice.

Predoziranje tabletama za spavanje

Dok je bila u romansi s Rodijem, ona se jednom prilikom predozirala tabletama za spavanje, što su neki biografi opisali kao pokušaj samoubistva.

Razvod

Konačno je uspela da dobije razvod 24. maja 1978. godine, postavši tako prva viša članica britanske kraljevske porodice koja se razvela.

Pila je votku za doručak

Princeza Margaret je pila, pušila i zabavljala se više nego bilo koji drugi član porodice, što je možda razlog zbog kojeg je zdravlje počelo da joj se pogoršava tokom pedesetih, a njene lične odluke izazvale su mnogo poniženja, teskobe i sramote.

Pratile su je priče o nadmenoj prirodi, ostrvom za blud, preskupim i raskošnim haljinama, konzumiranju votke za doručak i pola boce vina za ručak i razuzdanim žurkama.

"Niko ne odlazi iz mog društva, dok ja ne dam dozvolu za to", izjavila je jednom.

Princeza Margaret
foto: David Henshaw / Alamy / Alamy / Profimedia

Pričali su da je bila toliko arogantna da je čak i sopstvenoj majci govorila da je samo "obična ćerka škotskog erla", izjava je koja je ostala upamćena.

Princeza Margaret je preminula je 9. februara 2002. u 72. godini života od posledica moždanog udara.

Bonus video:

02:00

NIJE POTPISANO DA ĆE SE OTVORITI RUDNIK VEĆ DA ŽELIMO DA RAZGOVARAMO O TOME Analitičari o sporazumu o kritičnim sirovinama

(Espreso / Blic žena/ Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.